Як використовувати дерево в інтер’єрі

ДЕРЕВ’ЯНА ПІДЛОГА
Натуральне дерево як підлогове оздоблення вже не одне століття користується великим попитом. Це цілком закономірно, тому що у такого покриття багато переваг у порівнянні з іншими оздоблювальними матеріалами.

Зверніть увагу!
Головна перевага полягає у натуральності матеріалу. Безперечний факт у тому, що дерево є найбільш чистим, екологічним та нешкідливим для людини. З цієї причини дерев’яним матеріалом дуже добре обробляти підлогу там, де проживають найменші мешканці будинку – у дитячих кімнатах.

Ще одна перевага дерев’яної підлоги полягає в пористості дерев’яного паркету, завдяки чому в приміщенні можливе досягнення природного мікроклімату. Дерев’яна паркетна підлога виглядає презентабельно і солідно. У кімнаті створюється атмосфера розкоші та елегантності.

Зверніть увагу!
Різноманітні відтінки дозволяють застосовувати натуральну дерев’яну підлогу майже в будь-якому стилі, для будь-якого інтер’єру, навіть якщо це мінімалізм і хай-тек.

Правильний та регулярний догляд за дерев’яними підлогами забезпечить експлуатацію до ста років.

Поряд з перевагами дерев’яні підлоги мають свої недоліки. Основний з них – вартість. Натуральний паркет коштує дуже дорого, тому не кожному по кишені така розкіш. Крім того, регулярний догляд за підлоговою підлогою несе певні чималі витрати. Щоб надовго зберегти прекрасний зовнішній вигляд паркету, його потрібно періодично циклювати з наступним покриттям лаком. Слід пам’ятати, що лакове покриття з часом сколюється, дряпається та вигоряє.

Зверніть увагу!
Паркетна підлога, як і інша дерев’яна підлога, вважається галасливою, завдаючи незручностей як господарям, так і сусідам нижнього поверху. Тому його часто доводиться ремонтувати.

І все ж таки дерев’яні підлоги користуються підвищеним попитом, тому що в кімнаті з ними досягається затишна і тепла атмосфера.

СПИЛ ДЕРЕВА ДЛЯ ДЕКОРУВАННЯ ПІДЛОГИ
Такий підхід до використання деревини може здатися чимось нереальним, але підлогу зі спилів дерева можна зустріти. Зрозуміло, що дрібні гілки в цьому випадку не будуть використані, але стовбури дерев або основні гілки, що відходять від стволів, стануть основою.

Зверніть увагу!
Велика щільність обробки досягається при використанні нешироких стволів. Якщо буде використана деревина великого діаметру, то порожнечі між стовбурами доведеться заповнювати дрібнішими спилами.

Для створення підлоги зі спила потрібно подбати про підставу – стяжка має бути рівною та в хорошому стані.
При заготівлі деревини потрібно звернути увагу на те, щоб вона не була поточена короїдом і не була гнилою. Так як така підлога відчуватиме суттєве навантаження, потрібно вибирати деревину твердих порід.
Всі спили мають бути однакового розміру, чого практично неможливо досягти в домашніх умовах.
Кладка дерев’яних плашок виконується строго за рівнем, причому з ними потрібно буде працювати як із мозаїкою, підганяючи один до одного.
Для закладення швів застосовується специфічний розчин, до складу якого входить свинячий жир, глина, деревна тирса, вапно і вода (деякі люди закладають шви бетоном).
Поверх робиться наливна підлога або плашки шліфуються і лакуються (при жорсткій їх фіксації).

ОФОРМЛЕННЯ ДЕРЕВОМУ СТІН
Дерево з великим успіхом також використовується для оформлення стін кімнати. Раніше такий вид оздоблення стін застосовували в основному в заміських будинках та котеджах. Але в сучасному світі таке оздоблення зустрічається і в міських будинках і квартирах.

Оздоблення стін деревом підійде далеко не для кожного стилю. Наприклад, багато дерев’яних елементів властиві скандинавському стилю, що відрізняється теплотою і затишком. Подібний до скандинавського стилю шале. Його назва асоціюється з невеликими хатинами, розташованими високо у швейцарських Альпах. Ці споруди (шале) колись приховували від негоди пастухів. Будувалися вони швидко з дерева, а всередині був обов’язково камін. Ці будиночки були затишними, і на їхньому прикладі з’явилася традиція обшивати стіни натуральним деревом, відтворюючи автентичну обстановку.

Зверніть увагу!
Якщо приміщення відрізняється вологістю або постійними перепадами температур, натуральні матеріали, такі як дерево, краще не використовувати. Дерев’яні вироби в таких умовах розбухнуть, потім висохнуть, і зрештою потріскаються.

Затишний інтер’єр з дерев’яними меблями
Незважаючи на те, що зараз в меблевій промисловості спостерігається значний прогрес, вироби з штучних матеріалів значно програють меблів з дерева.

Дерев’яні меблі відрізняються екологічністю, красою, акуратністю, мають приємний запах. Крім того, вибираючи меблі, можна грати з різними відтінками і квітами, так як фасади забарвлюються за бажанням клієнта в потрібний колір. Такі меблі до того ж довговічні, і при правильній експлуатації може прослужити близько п’ятдесяти років. Хоча згодом фарба може облупитися і потріскатись, навіть такий недолік можна виправити, наприклад, задекорувавши меблі за допомогою техніки декупажу.