Як замішати клей для плитки

Одним з найпопулярніших матеріалів для обробки стін у ванній та кухні є керамічна плитка. Часто плитку використовують і як підлогове покриття, іноді їй облицьовують фасади будинків. Керамічна плитка клеїться на поверхню, що обробляється, за допомогою плиткового клею. Інструкція з замішування клею зазвичай знаходиться на упаковці, але ми все ж таки розповімо про деякі тонкощі, які допоможуть приготувати плитковий клей простіше і швидше.

Підготовка до замішування клею
Насамперед потрібно перевірити стан клейової суміші, вона повинна бути сухою, мати кімнатну температуру, бажано, щоб у сухому клеї не було грудок. Воду для замішування клею краще підігріти до кімнатної температури, вона повинна бути чистою. Ємності для замішування також повинні бути чистими, в них не повинно бути залишків клею, що засох, після попереднього замішування.

Якщо кількість клею невелика, замішування можна проводити за допомогою кельми, але набагато швидше та ефективніше скористатися насадкою-міксером для дриля. Купуючи таку насадку, оберіть модель для цементного розчину, оскільки зустрічаються ще й насадки для розмішування фарби.

Пам’ятайте, що при замішуванні клею може утворюватися велика кількість пилу, тому рекомендується користуватися респіратором. Не зайвими будуть захисні рукавички, а також окуляри. Готувати клей краще в робе або в одязі, який не шкода зіпсувати, оскільки сліди клею досить складно видаляються з тканини.

Як розвести клей для кахельної плитки
Визначте кількість клею, яку ви хочете приготувати. Воно має бути таким, щоб ви могли досить швидко витратити весь клей, доки він не почав висихати. Керуючись інструкцією виробника, розрахуйте скільки потрібно води на необхідну порцію клею. Залийте воду у чисту ємність. Поступово всипайте сухий клей у воду, одночасно розмішуючи суміш дрилем із міксером. Не завжди вдається одразу розбити всі грудки, тому клею потрібно дати трохи постояти, а потім перемішати ще раз.

Не варто встановлювати занадто високі обороти на дрилі, інакше клей розбризкується, і в ньому може утворитися безліч бульбашок повітря, які погіршать адгезію і міцність.

Слідкуйте за консистенцією клею, він не повинен розтікатися, і при цьому без проблем наносити на плитку за допомогою зубчастого шпателя. У разі роботи при високій вологості, клей можна приготувати густіше, а якщо температура в приміщенні висока, а вологість знижена, додайте води трохи більше звичайного. Також потрібно орієнтуватися на здатність до поглинання вологи поверхні, що обробляється, а також самої плитки. Якщо плитка неглазурована, вона вбирає вологу швидше, тому клей бажано використовувати рідкіший.

Як перевірити консистенцію плиткового клею
Щоб зрозуміти, чи правильну консистенцію має ваш клей, просто наберіть його на кельму, а потім переверніть інструмент клеєм донизу. Якщо клей відразу впаде у відро, значить ви до нього додали занадто багато води. У цьому випадку додайте до розчину трохи сухого клею. Клей повинен триматися на кельмі досить довго.

Як самому зробити клей для плитки
Якщо з якихось причин ви не бажаєте використовувати плитковий клей, який продається в магазинах, його можна приготувати самостійно. Для цього вам знадобиться дрібний чистий пісок, цемент, клей ПВА та вода.

Змішайте в ємності 3 об’ємні частини піску з однією частиною цементу. У суміш влийте воду з розчиненим у ній клеєм ПВА. На 10 літрів плиткового клею потрібно 0,5-1 літр клею. Розмішуйте клей, поступово додаючи воду з ПВА, доки не отримаєте необхідну консистенцію. Клей для плитки потрібно швидко витратити, щоб він не встиг висохнути.

Клеюча здатність і міцність саморобного клею досить висока, але заводський клей за цими параметрами все ж таки краще.