Як задекорувати батарею

Сучасне суспільство прагне гармонії скрізь і в усьому. Створюючи домашній затишок, люди ретельно продумують дизайн приміщення, оздоблення стін, штори, меблі та багато іншого. Але дуже рідко хтось дійсно замислюється про батареї, про те, як звичайні батареї здатні зіпсувати будь-який дизайн або повністю перекреслити його. Що робити? Декорувати батареї, робити їх частиною інтер’єру, а іноді і особливістю цього інтер’єру!

Займаючись декором опалювальних приладів, не можна перестаратися. Основним завданням будь-якої батареї є опалення, а надлишкове нанесення фарби або додавання деталей може зіпсувати цю характеристику. При декоруванні батареї варто залишати щілини зверху та знизу. А використовуючи декоративні екрани, краще вибирати ті, які оснащені перфорацією або візерунками з отворами.

Частою помилкою при декоруванні систем опалення є вибір неправильного кольору. Контрастні кольори не завжди добре, як і стандартний білий колір. Якщо шпалери мають сливовий відтінок, чому батарея біла? Нехай вона теж буде сливового відтінку – і уваги менше приверне, і служитиме вірою та правдою. Контрастні кольори стін та батареї ніколи не виглядають добре. Більше того, вони завжди впадають у вічі, псують перше враження про житло.

Термостійка фарба — першочерговий помічник будь-якого, що збирається змінити колір батареї. Колір опалювального приладу має бути максимально наближеним до кольору стін – це запорука гармонійного поєднання. Ідеально, якщо стіни однотонні, а колір у них не надто рідкісний. Відмінність кольору стіни та батареї на 1-3 тони вважається нормою і не так сильно впадає у вічі. Перед нанесенням нового шару фарби, варто подбати про зняття старого шару, зачищення плям іржі та обробку батареї ґрунтовкою, яка допоможе фарбі лягти рівніше, а іржі не дасть можливості виникнути знову.

А якщо стіна з візерунком чи малюнком, як бути у цьому випадку? Можна використовувати смужки шпалер для декору батарей. Акуратно наклеїти шпалери поверх батареї та подивитися, що вийде. У цьому випадку варто пам’ятати, що це зайвий шар, через який може значно знизитися тепловіддача приладу. Можна використовувати кілька різних смужок, від різних шпалер, зробити батарею на кшталт ковдри.

Якщо батареї вбудовані в нішу (або є можливість вбудувати їх туди), то чудовим рішенням стануть декоративні екрани. Екран можна встановити відповідного розміру, що повністю закриває батарею та нішу. Бажано, щоб колір екрану збігався із кольором стіни. Наявність отворів у такому разі просто обов’язкова.

Екран може бути тканинним. Такі екрани мають свої плюси – їх можна в будь-який момент випрати.

Інший різновид екранів: навісні. Вони кріпляться кронштейни і є творами мистецтва. Серед великої різноманітності таких декоративних екранів завжди знайдеться той, який подобатиметься саме вам. Декоративні екрани у вигляді коробів теж мають місце. Їх простий і еклектичний дизайн може тільки радувати і приковувати погляди.

Інший спосіб сховати батарею – закрити її функціональним предметом: стійкою, тумбочкою, комодом. Головна умова – циркуляція повітря, щоб тепле повітря все ж таки потрапляло в приміщення, а не гасилося зворотним боком комода. Тут вітаються ґратчасті конструкції, ажурні полички та багато іншого.

Поширеним рішенням для маскування радіаторних ґрат є монтаж шаф. Такі шафи мають розміри, що відповідають довжині стіни та висоті до підвіконня. Частина шафи закриватиме радіаторні грати, а інша її частина використовуватиметься за призначенням, заповниться речами та сувенірами.

Можна спробувати декорувати опалювальний прилад під камін, використовуючи доступні матеріали. Таким чином, і тепло надходитиме до приміщення, і з’явиться незабутній елемент декору.

Все більшою популярністю користуються приставний екрани. Сенс їх простий. У виконанні вони виглядають як шафки чи комоди, у них є функціональні полички чи ящики. Передня частина такого екрану є решіткою, яка дає можливість циркулювати повітря. Додавши вази, дзеркала чи статуетки можна досягти унікального ефекту та створити неповторне відчуття стилю та затишку.