Як впливає вологість на мікроклімат приміщення – детальний огляд проблеми

Там, де постійно знаходяться люди, мікроклімат в приміщенні досить важливий для збереження їх здоров’я та відмінного самопочуття. Одним з основних його показників є рівень вологості. При надлишку вологи в кімнаті виникає безліч проблем. На що впливають підвищені показники? Як позбутися від вологості, що перевищує допустимий рівень?

Як впливає вологість на мікроклімат приміщення?

З подібними явищами часто зустрічаються власники будинків і квартир в холодну пору року.

Визначити підвищену вологість можна за такими ознаками, як:

  • утворення конденсату на поверхнях вікон, стін і стель;
  • розвиток цвілі та грибків, які локалізуються на відкосах в кутах та інших частинах приміщення;
  • поява вогкості та неприємного запаху.

Причин збільшення вологості існує безліч. Це недотримання норм будівництва, використання металопластикових вікон, сушіння одягу в приміщеннях, протікання даху або відсутність ізоляції на рівні підвалу, наявність в кімнаті акваріума та інше. Небезпека такого стану мікроклімату полягає в поширенні патогенних мікроорганізмів.

Саме вологе середовище є оптимальним для вірусів, що загрожує частими захворюваннями дихальної системи, що переходять в хронічну форму.

Як боротися з підвищеними параметрами вологості в приміщеннях?

Щоб позбутися від проблеми швидко та просто, можна купити осушувач повітря, встановити потужний кондиціонер та інші варіанти обладнання. Але вони будуть виступати лише як тимчасовий захід. Повністю впоратися з проблемою можна, перш за все, знайшовши та ліквідувавши її джерело. Останнє, на жаль, доступно не завжди.

Так, осушувач повітря є незамінним для тих приміщень, де виправити реальну причину є неможливим. Наприклад, в багатоповерхових будинках часто порушені системи вентиляції. Їх модернізація вимагає великої кількості грошових коштів, отримання дозвільних документів та погоджень від сусідів та інших проблем. Домогтися усього практично нереально.

Якщо ж причиною високої вологості є акваріум або мокра білизна, то потрібно усунути їх вплив. Для першого можна виготовити спеціальну кришку. Для прання бажано організувати умови сушіння на балконі або змінивши пральну машину на модель з відповідною опцією.Цілеспрямовано потрібно також усувати дефекти, пов’язані з поганою ізоляцією перегородок між дахом та/або підвалом. Останні чреваті зниженням ресурсу споруди.