Сонячна електростанція як бізнес: чи вигідно у 2020 році

З першого січня 2020 року зменшився “зелений” тариф на електроенергію, отриману з сонячної енергії. Для фотоелектричних установок, що запрацювали цьогоріч, кіловат-година коштуватиме 16,3 євроценти. Процес зниження відбувається планово, тому всі, хто бажав продавати струм по 18 євроцентів, поспішали вводити об’єкти в експлуатацію до Нового року. Однак з настанням 2020-го темпи будівництва тільки зросли. Згідно статистики агенції Держенергоефективності, у першому кварталі сонячну електростанцію встановило 2171 домогосподарство. Для порівняння: за той же період 2019 кількість приватних будинків з щойно побудованою СЕС складала 1393. Чому українці продовжують активно інвестувати у сонячну енергетику попри зменшення “зеленого” тарифу? Наскільки прибутковим залишається такий бізнес?

Вартість сонячної електростанції під ключ у 2020

Сонячні панелі поступово дешевшають, а їх продуктивність, завдяки розвитку технологій, зростає. Лише за січень-квітень поточного року вартість фотомодулів у середньому зменшилася на 10-12%. Слід зазначити, що таке сильне здешевлення — тимчасове явище. Частково воно обумовлене карантинними обмеженнями: через заморожування будівництва промислових об’єктів на складах постачальників накопичилися великі запаси фотоелектричного обладнання. Як результат, ціна електрогенеруючої системи під “ключ” зараз коливається в межах 510-630 євро за кіловат потужності. Точніше розрахувати вартість сонячної електростанції конкретно під ваш запит зможуть фахівці Ecotech Ukraine https://eco-tech.com.ua/.

А влітку сонячні панелі і інвертори, скоріш за все, подорожчають. Справа у тому, що фотоелектричне обладнання в Україні переважно імпортне. І до цього моменту воно, разом з електромобілями, входило у перелік товарів, що не підлягають оподаткуванню. В січні Верховна Рада прийняла зміни до Податкового кодексу — Закон 1210. А наприкінці травня його підписав президент. Згідно закону, фотоелектричне обладнання вилучили із списку неоподаткованого імпорту. Тому орієнтовно з середини червня вартість сонячних модулів і інверторів зросте на 20%. Відповідно і середня ціна на сонячну електростанцію зросте приблизно на 15% — до 580-720 євро за кВт потужності.

Прибуток та строки окупності сонячної станції

Тепер ви знаєте, скільки віддасте за зведення об’єкту у себе в домогосподарстві. А скільки заробите на продажі електроенергії? Продуктивність фотоелектричної установки залежить від рівня інсоляції в регіоні, орієнтації, кута нахилу та ККД панелей, наявності / відсутності затінення, правильності монтажу, тощо. В середньому по Україні СЕС щорічно генерує 1200 кВт-год на кожен кіловат потужності.

Візьмемо для прикладу 10-кіловатну станцію. З початку літа вона коштуватиме 6,5 тисяч євро та вироблятиме 12 000 кВт-год на рік. частина генерації піде на власне споживання: середнє домогосподарство щорічно витрачає 3 600 кВт-год. Отже, власник установке продасть 8 400 кВт-год і заробить 1100 євро чистими (податок на прибуток від продажу струму складає 19,5%). Враховуючи, що з кожним роком продуктивність сонячної електростанції помаленьку, але зменшується, строк окупності складе шість років. А ще дев’ятнадцять років ви отримуватимете чистий прибуток.

Вкладені гроші повернуться швидше, якщо встановити потужнішу електростанцію та зменшити власне споживання. Швидка окупність (4-5 років) характерна для об’єктів південного регіону: Одеської, Херсонської, Миколаївської області. На продуктивності обладнання позитивно позначається і системне профілактичне обслуговування. І навпаки: строк окупності може збільшитися через затінення, західну чи східну орієнтацію панелей, несвоєчасне усунення несправностей.